ВИТАМИН Е
ОПИСАНИЕ:
Витамин Е е мастноразтворим витамин, който се съхранява в организма, особено в мускулната и мастната тъкан.
РОЛЯ:
Витамин Е е най-известен с основната си роля на мощен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, за да предпази клетките от окисляване и преждевременно стареене. В резултат на това този витамин допринася най-вече за поддържане на свежия вид на кожата и за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Той може да има и имунни и противовъзпалителни ползи.
ИЗТОЧНИЦИ:
Витамин Е е мастноразтворим и се съдържа в богати на липиди храни, като растителни масла (особено слънчогледово, фъстъчено, от пшенични зародиши и соево), маслодайни семена (бадеми, лешници, орехи и др.), масло и мазни риби (сьомга, херинга, сардини и др.), както и в други източници.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ?
Поради силните си антиоксидантни свойства витамин Е често се използва като консервант в преработени храни (под различни наименования – от Е306 до Е309), за да се предпази храната от разваляне.
ДОБАВКИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Тъй като витамин Е се съхранява добре в организма, случаите на недостиг са сравнително редки. Въпреки това необходимото количество витамин Е може да е много по-голямо, ако сте бременна или кърмите, страдате от хронично заболяване, спортувате или сте пушач. Предозирането на витамин Е има малко известен ефект.
СЪДЪРЖА СЕ В: