fbpx
Продължете към съдържанието

ВИТАМИН С

ОПИСАНИЕ: 

Витамин С, наричан още аскорбинова киселина, е един от най-известните и често използвани витамини в хранителните добавки. Това е водоразтворим витамин, който не може да бъде съхраняван или произвеждан от нашето тяло, така че всички негови съставки трябва да се набавят от храната.

РОЛЯ:

Този витамин играе роля в няколко вътрешни процеса:

Антиоксидантните му свойства му позволяват да неутрализира свободните радикали, отговорни за преждевременното стареене.

– Помага за укрепване на имунната ни система.

– Забавя стареенето, като помага на организма да произвежда колаген – важен протеин за изграждането и възстановяването на тъкани, като кожа, зъби, мускули, кръвоносни съдове и др.

– Т е съществена част от синтеза на допамин, със стимулиращ, противоуморителен ефект.

– Подпомага усвояването на желязото от храносмилателната система, което е жизненоважно за образуването на червените кръвни клетки.

ИЗТОЧНИЦИ: 

Тъй като витамин С е много чувствителен към топлина и светлина, той се съдържа предимно в сурови плодове и зеленчуци, особено в кивито, цитрусовите плодове, чушките и магданоза.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ? 

През XVIII в. лекарят Джеймс Линдт е отговорен за първите изследвания на витамин С, след като се отправя на няколкоседмично морско пътешествие. Вследствие на тежките условия на живот и диетата, в която липсват пресни плодове и зеленчуци, много моряци се разболяват от често срещано морско заболяване, наречено скорбут, което причинява кървене и силна умора. Д-р Линдт експериментира, като дава ежедневни дози лимон на своите пациенти, които се възстановяват само след няколко дни! 

ДОБАВКИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: 

Нуждите от витамин С са особено високи при спортисти, пушачи, възрастни хора, диабетици, бременни, кърмачки, хора, страдащи от хроничен стрес и др.

СЪДЪРЖА СЕ В:

Козметичните + Енергийните гъмиси