ВИТАМИН B9
ОПИСАНИЕ:
Витамин В9, или фолат, е водоразтворим витамин, който понякога се нарича витамин М или фолиева киселина. Той може да се синтезира от растенията, микроорганизмите и хората, но организмът ни произвежда толкова малко количество, че трябва да си набавяме по-голямата част от необходимото ни количество от храната.
РОЛЯ:
Витамин В9 играе роля в няколко химични реакции на организма; например той поддържа нормалното функциониране на нервната система, като синтезира невротрансмитери като серотонин и ацетилхолин. Той също така подпомага нормалното функциониране на имунната система и съдейства за производството на червени кръвни клетки (заедно с витамин В12 и желязо).
Той е жизненоважен и за репликацията на клетките, което го прави особено важен в детска и юношеска възраст и по време на бременност.
Заедно с витамините В6 и В12 помага да се предотврати образуването на хомоцистеин (аминокиселина, съдържаща сяра, която е токсична в големи количества) в кръвта.
ИЗТОЧНИЦИ:
Витамин В9 се съдържа предимно в листните растения, така че основните му източници са зелените зеленчуци, в допълнение към бобовите растения, соята, карантията, черния дроб, маслодайните семена, кивито и др.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?
Наименованието “фолиева киселина” идва от латинското folium, което означава “листа”, тъй като витамин В9 се съдържа главно в листните растения.
ЗАБЕЛЕЖКА КЪМ ДОБАВКАТА:
Този витамин почти винаги се предписва по време на и преди бременност, за да се предотвратят дефекти на невралната тръба при плода.
СЪДЪРЖА СЕ В: