ВИТАМИН В6
ОПИСАНИЕ:
Витамин В6, или пиридоксин, е водоразтворим витамин, поради което организмът не може да го синтезира или съхранява. Това означава, че този важен витамин трябва да се набавя с храната.
РОЛЯ:
Подобно на много други витамини от групата В, витамин В6 играе ключова роля в производството на енергия и синтеза на протеини. Освен това той е от съществено значение за производството на няколко невротрансмитери, свързани с настроението (серотонин, мелатонин и допамин), и подпомага способността на магнезия да облекчава стреса, което е най-известното му приложение. Приемането на витамин В6 като хранителна добавка може да бъде чудесна стъпка към здравето и благополучието.
ИЗТОЧНИЦИ:
Големи количества от този витамин се съдържат в месото, карантиите, мазните риби, бирената мая, бананите, зелето, картофите, спанака, патладжаните, праза, тиквичките, бобовите растения, пшеничния зародиш и др.
Забележка: Организмът ни усвоява по-лесно витамин В6 от животински продукти, отколкото от растителни източници, които предлагат слаба абсорбция и дори могат да попречат на усвояването на други форми на витамин В6.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?
Известен още като “мускулен витамин“, витамин В6 е изолиран за първи път през 1934 г. от унгарския учен Паул Дьорги, който изследва лекарство за кожно заболяване чрез тестове върху плъхове. Трябва да минат още 5 години, за да бъде синтезиран този витамин и да получи научното си име – пиридоксин!
ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Излишъкът от витамин В6 е рядкост, тъй като организмът може да складира много малко от този витамин. Недостигът му също е рядък, но в някои случаи (спортисти, бременни, възрастни хора, вегани и др.) необходимото количество витамин В6 може да е много по-голямо.
СЪДЪРЖА СЕ В: