ВИТАМИН B2
ОПИСАНИЕ:
Витамин В2, или рибофлавин, е водоразтворим витамин и един от редките витамини, които могат да се произвеждат в тялото ни от чревната флора! За съжаление, тялото ни не го съхранява и не произвежда достатъчно, за да задоволи нуждите ни, така че трябва да си набавяме този витамин и чрез ежедневното хранене.
РОЛЯ:
Витамин В2 подпомага производството на енергия, като ни помага да метаболизираме протеини, въглехидрати и липиди. Той участва и в защитата на организма от дисбаланс на свободните радикали и антиоксидантите.
ИЗТОЧНИЦИ:
Има широк спектър от хранителни източници на витамин В2, но най-големи количества се съдържат в карантията, млечните продукти, сьомгата, бирената мая, лешниците, морските водорасли и др.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?
Терминът “рибофлавин” се отнася до вида на захарта, която витаминът съдържа (рибоза), и до жълтия цвят “флавин”, произлизащ от латинската дума за “жълт”. Той се използва и като жълт оцветител в хранителната промишленост под номера Е101а и Е106.
ДОБАВКИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Няма реален риск от предозиране с витамин В1, тъй като той не се съхранява от организма. Прекомерният прием обаче може да има диуретичен ефект. Моля, имайте предвид, че прекомерната и хронична консумация на алкохол води до лошо усвояване на витамин В1 и следователно е основната причина за дефицит.
СЪДЪРЖА СЕ В: