fbpx
Продължете към съдържанието

ВИТАМИН B12

Какво представлява витамин B 12? 

Витамин В12, наричан още кобаламин, е един от 8-те витамина от група В. Той е един от малкото водоразтворими витамини, които могат да се съхраняват от организма, което означава, че организмът може да запази известно количество за по-късно!

Недостиг и роля на витамин b12 в организма

Набавянето на необходимото ви количество витамин В12 е от съществено значение, тъй като този витамин изпълнява няколко задачи в организма.

Функции на нервната система

Витамин В12 спомага за баланса и защитата на нервната система. Всъщност той е от съществено значение за запазването на миелиновата обвивка – обвивен слой, който защитава невроните. Това означава, че недостигът на витамин В12 в крайна сметка може да доведе до тежки неврологични нарушения като загуба на чувствителност, изтръпване, мравучкане, затруднено ходене, проблеми с паметта и чести промени в настроението.

Синтез на червени кръвни клетки

В комбинация с желязото и витамин В9, витамин В12 играе роля в производството на червени кръвни телца (еритроцити) и следователно подпомага образуването на здрава кръв.  Ролята му е толкова значима, че дефицитът на витамин В12 може да причини специфична форма на анемия, наречена макроцитна анемия (което на гръцки означава “големи клетки”), при която се образуват по-големи от нормалното червени кръвни телца, което води до хронична умора.

Поддържане на телесните тъкани здрави

Витамин В12 играе жизненоважна роля в производството на телесни тъкани и поддържането им здрави, тъй като участва както в процесите на синтез на ДНК, така и в процесите на клетъчно делене. Поради това недостигът на витамин В12 може да се забележи като промяна в качеството на косата, ноктите или кожата и лигавиците (зачервяване, възпаление, псориазис, екзема).

Енергиен метаболизъм

Витамин В12 играе важна роля и в производството на енергия. Подобно на повечето витамини от В-групата, той спомага за обмяната на протеини, липиди и въглехидрати, като регулира енергийния метаболизъм.

Сърдечно-съдово здраве

Витамин В12 допринася за намаляване на сърдечносъдовия риск. Заедно с витамин В9 той спомага за това в кръвта да не се натрупва хомоцистеин – аминокиселина, която в големи количества е токсична. Това натрупване може да стимулира натрупването на артериални плаки, за които е известно, че увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Проучванията също така показват, че приемът на хранителна добавка с витамин В12 в комбинация с фолиева киселина и витамин В6 може да помогне за намаляване на образуването на липидни отлагания в артериите.

Населения, изложени на риск от недостиг, и хранителни добавки

Населения, изложени на риск от недостиг, и хранителни добавки

Дефицитът на витамин В12 може да е резултат от недостатъчен хранителен прием – диета, която не отговаря на нуждите на организма. Тъй като витамин В12 се съдържа само в храни от животински произход, хората, чийто хранителен режим не включва животински продукти, като вегетарианците и веганите, са изложени на висок риск от дефицит на витамин В12. Тъй като недостигът на витамин В12 може да доведе до потенциално сериозни нарушения, за хората с растителна диета е силно препоръчително да приемат хранителни добавки. Затова на всички, които спазват веганска или вегетарианска диета, се препоръчва да увеличат приема на витамин В12 чрез хранителни добавки или промишлено обогатени храни.

Макар и по-малко рестриктивна от веганството, вегетарианската диета все пак може да е бедна на витамин В12. Поради тази причина понякога на вегетарианците се препоръчва да приемат хранителни добавки, за да предотвратят риска от недостиг, ако не се хранят балансирано.

Дефицит на витамин В12 и бременност

Потребностите от витамин В12 се увеличават по време на бременност. Ето защо набавянето на подходящо количество витамин В12 по време на бременност е от жизненоважно значение за доброто здраве на майката, както и за здравето на развиващия се плод. Недостигът на витамин В12 по време на бременност може да доведе (както и недостигът на витамин В9) до сериозни усложнения за бебето, като например риск от спонтанен аборт или неврологични увреждания. Ето защо е още по-важно да се има предвид рискът от недостиг на витамин В12 при бременни вегетарианки или вегани.

Дефицит на витамин В12 и възрастни хора

 При възрастните хора рискът от недостиг на витамин В12 е двойно по-висок. Една от причините за това е, че с напредването на възрастта организмът все по-трудно усвоява достатъчни количества микроелементи (като витамини, минерали и микроелементи). Друга причина е, че възрастта често е съпътствана от промени в хранителния режим, по-специално намален прием на хранителни продукти или изключване на животински продукти, което може да увеличи риска от недохранване и следователно от недостиг на витамин В12.

Дефицит на витамин В12 и нарушения на усвояването по време на заболяване и/или лечение

В случаите на хронични стомашно-чревни заболявания, като хроничен гастрит, болест на Биермер или болест на Крон, усвояването на витамин В12 е силно нарушено. Поради тази причина много често се препоръчва прием на добавка с витамин В12, за да се предотврати всякакъв риск от дефицит. По същия начин всеки, който е претърпял частично хирургично отстраняване на храносмилателната система (стомах или черва), в повечето случаи трябва да допълва храната си с витамин В12 през целия си живот. Някои дългосрочни медицински лечения също могат да попречат на усвояването на витамин В12. Това важи например за лекарствата за стомашни киселини, противозачатъчните хапчета и пероралните антидиабетни лекарства.  В случай на продължително лечение може да е полезно да се приемат хранителни добавки, съдържащи витамин В12.

Дневни нужди от витамин B12

 Европейският съюз препоръчва дневна доза (ДДД) от 2,5 µg витамин В12 за възрастен човек. Във Франция от 2017 г. насам хранителните норми, препоръчани от ANSES (Френската агенция по храните, околната среда и професионалното здраве и безопасност), варират от 0,8µg на ден за малки деца до 4µg на ден за възрастни.

Хранителни източници на витамин b12

В естествения свят витамин В12 се синтезира от бактерии, живеещи в почвата или в храносмилателния тракт на бозайници и тревопасни животни. Той е един от малкото витамини от групата В, които могат да се произвеждат в тялото ни, по-конкретно чрез чревната микрофлора.

Повечето от бактериите, произвеждащи големи количества витамин В12, обаче се намират в дебелото черво, разположено след илеума (последния участък на тънките черва), където се абсорбира витамин В12. Поради тази причина тялото ни не може да синтезира и абсорбира достатъчно количество витамин В12, така че трябва да си набавяме останалата част от препоръчителното дневно количество чрез храната.

Витамин В12 се различава от другите витамини по това, че се съдържа само в животинските, а не в растителните продукти. Затова най-добрите източници на витамин В12 са:

 

– черен дроб (75µg/100 гр.) ;

– карантия (10µg/100 гр.) ;

– червено месо (7µg/100 гр.) ;

– ракообразни (15µg/100 гр.) ;

– скумрия (5µg/100 гр.) ;

– яйца (1,7µg) ;

– млечни продукти (0,5µg/100 гр.) .

Накрая, някои водорасли (нори, хлорела) и цианобактерии (спирулина) понякога се представят като надеждни хранителни източници на витамин В12. Въпреки това, въпреки че те могат да съдържат витамина, проучванията показват, че формата на витамин В12, която се съдържа в тези хранителни източници, е трудна за усвояване от човешкия организъм и дори може да наруши процеса на усвояване на витамин В12.

Странични ефекти и противопоказания на витамин b12

В научната литература не се съобщава за странични ефекти, свързани с големи количества добавки с витамин В12, дори и в големи дози, тъй като излишъкът се филтрира от бъбреците и се отстранява с урината.

Знаете ли, че? историята на произхода на витамин b12

През 19-ти век се появяват първите изследвания върху витамин В12. Витаминът е идентифициран, докато се показва как прилагането на екстракт от черен дроб може да лекува някои анемии. След това той е успешно изолиран през 1948 г. благодарение на работата на американския биохимик Карл Фолкърс.

СЪДЪРЖА СЕ В:

Енергийните гъмиси, Козметичните и Основните веган гъмиси