ВИТАМИН А
ОПИСАНИЕ:
Витамин А е мастноразтворим витамин, който е устойчив на топлина, но лесно се променя, когато влезе в контакт с въздух или светлина! Той се съхранява в големи количества в организма под формата на ретинол (неговата свободна, активна форма) или под формата на провитамин А (прекурсор на витамин А), който организмът превръща във витамин А според нуждите си. Най-известната форма на провитамин А е бета-каротинът.
РОЛЯ:
Витамин А е ключов компонент в няколко телесни процеса:
– Той поддържа острото ни зрение, тъй като играе ключова роля за нормалното функциониране на ретината. Той е от съществено значение за възприемането на формите и цветовете и, което е най-важно, помага на очите ни да се адаптират към тъмнината.
– Допринася за регенерацията на клетките, както и за производството и защитата на тъканите на кожата и лигавиците, като играе важна роля в процеса на заздравяване на раните.
– Той регулира няколко жлези, като например ендокринните жлези (които произвеждат хормони), мастните жлези (които произвеждат себум) и потните жлези.
– Повишава имунния отговор
– Позволява на костите и зъбите да растат нормално.
– Бета-каротинът, най-известният прекурсор на витамин А, е признат за мощен антиоксидант, което означава, че помага за неутрализирането на свободните радикали и забавя естествения процес на стареене.
ИЗТОЧНИЦИ:
Витамин А под формата на ретинол се съдържа в животинските продукти, особено в маслото, млечните продукти, яйчния жълтък, карантията и маслото от рибен дроб.
Провитамин А, особено бета-каротин, се съдържа в цветните плодове и зеленчуци: моркови, кайсии, сладки картофи, листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци (като карфиол и броколи) и др.
Забележка: Усвояването на бета-каротина е много по-високо, когато в храната са включени мазнини!
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?
Витамин А е открит през 1913 г. от английски изследовател на име Хопкинс. Той е първият открит витамин; ето защо на името му е дадена първата буква от азбуката!
ДОБАВКИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Хранителните добавки, съдържащи витамин А (като ретинол), не се препоръчват на бременни или на лица, които се опитват да забременеят, тъй като излишъкът на витамина в тези етапи може да бъде свързан с вродени дефекти. Високите дози не се препоръчват и за пушачи.
СЪДЪРЖА СЕ В: