МЕД
ОПИСАНИЕ:
Медта е основен микроелемент за нашия организъм, който трябва да се доставя всеки ден с храната, тъй като не се синтезира от организма.
РОЛЯ:
Медта има многобройни ползи за тялото ни, като например:
– Антибактериално и антивирусно действие. Ето защо е полезно да я приемате при настинки и грипоподобни заболявания.
– Противоанемичен ефект, като подпомага усвояването на желязото – една от съставките на хемоглобина в червените кръвни клетки,
– производството на меланин (естествения пигмент на кожата, отговорен за нейното оцветяване), тъй като е един от основните кофактори за тази реакция на синтез,
– антиоксидантна роля, тъй като предотвратява образуването на свободни радикали и по този начин се бори със стареенето на всички клетки на организма,
– Той е кофактор за няколко ензима, които са част от различни метаболитни процеси (въглехидрати, липиди, протеини),
– укрепва имунната система, като позволява производството на антитела, които се борят с патогените,
– Роля в минерализацията на костите и в поддържането на хрущялите.
ИЗТОЧНИЦИ:
Медта се съдържа главно в черния дроб на животните, както и в спирулина, гъби, черен шоколад (какаото е богато на мед), охлюви, кашу, кафе и стриди.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ : НЕДОСТИГ И ИЗЛИШЪК
Препоръчителният дневен прием на мед за мъжете е 1,3 mg, а за жените – 1 mg. Горната безопасна граница (граница, при която не е регистриран риск за здравето) е 5 mg.
Дефицитът на мед е много рядък, ако се храните балансирано, защото това съединение се съдържа в много различни храни. Въпреки това при някои хора, като например недоносените бебета или хората с храносмилателни заболявания, може да има по-висок риск от развитие на дефицит на този минерал.
Бъдете внимателни, защото консумацията на твърде много желязо, цинк, витамин С или алкохол може да намали чревната абсорбция на медта.
СЪДЪРЖА СЕ В: