ЙОД
ОПИСАНИЕ:
Йодът е микроелемент, който се съдържа във всички тъкани, но се съхранява предимно в щитовидната жлеза, разположена в долната част на шията. Йодът е известен най-вече с ключовата си роля в производството на хормони на щитовидната жлеза.
РОЛЯ:
Йодът е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4, които играят много важна роля в телесните функции, като например регулирането на телесната температура. Адекватното снабдяване с йод е особено важно за бременните жени и техните неродени деца, както и по време на кърмене.
Производството на тези хормони започва още в началото на живота на плода и участва в жизнените функции на организма, включително в неврологичното развитие на плода и новороденото. Йодът оказва влияние и върху нервната система, а оттам и върху интелектуалното развитие.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?
В миналото основната причина за хипотиреоидизъм е била липсата на йод. На някои места това е водело до забавяне на умственото развитие, когато то се е появявало в ранна възраст: това е било известно като “кретенизъм”. Системното въвеждане на йодирана сол в храната е намалило драстично честотата на заболяването в развитите страни.
ИЗТОЧНИЦИ:
Храните, които са най-богати на йод, са предимно продукти от морски произход, като риба, морски дарове, водорасли и йодирана сол. Яйцата и млечните продукти също са добри хранителни източници на йод.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ : НЕДОСТИГ И ИЗЛИШЪК НА ЙОД
Излишъкът на йод може да доведе до дисфункция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), но също и до някои нежелани ефекти, особено върху сърцето и бъбреците. Излишъкът рядко е свързан с храната, а най-често се дължи на излишък от лекарства.
Обратно, недостигът на йод може да доведе до гуша (увеличаване на обема на щитовидната жлеза) и хипотиреоидизъм. Дори лек недостиг на йод преди или по време на бременност може да предизвика вредни ефекти върху развитието на щитовидната жлеза на плода и да повлияе необратимо върху развитието на мозъка му и да доведе до психомоторни нарушения.
Растения, които не съдържат достатъчно количество йод, за да задоволят нуждите от йод, вегани или вегетарианци, които не консумират йодирани соли или водорасли, могат да бъдат изложени на риск от йоден дефицит.
СЪДЪРЖА СЕ В: